Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Dynie ułożone obok siebie. Napis Cam mniam mniam. Porady dietetyczne.
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 14

22

wrz

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

MÓZG DOBRZE NAKARMIONY

Dzień dobry w ten słoneczny poranek. 
Nasza Dietetyczka p. Marzena Jastrzębska przygotowała dla Was kilka przepisów kulinarnych dzięki, którym nakarmimy mózg. Cieszmy się dłużej sprawnym umysłem, jedząc smacznie i zdrowo.
ŚNIADANIOWA PASTA Z MAKRELI
SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 mała cebulka biała,
1 ogórek kiszony,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka koperku,
sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki wraz z 2 łyżkami majonezu. Mieszamy ugniatając widelcem. Jajka, cebulę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do ryby, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy z ciemnym chlebem razowym.
KLOPSIKI Z CHLEBA RAZOWEGO
SKŁADNIKI:
4 kromki suchego razowca,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
50 g startego parmezanu,
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
WYKONANIE:
Chleb moczymy w mleku przez 20 minut. Następnie odciskamy i przekładami do miski. Wbijamy jajo, dodajemy ser, sól, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy zgrabne klopsiki. Gdyby masa była za rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej. Gotowe klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony.
WYBORNY DESER OWOCOWY
SKŁADNIKI:
300 g owoców: borówek amerykańskich lub truskawek, kiwi,
400 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka miodu,
sok z 1 cytryny.
WYKONANIE:
Owoce płuczemy i odsączamy, następnie mieszamy z jogurtem dodając sok z cytryny i miód. Przekładamy do pucharków. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Możemy posypać pokruszonymi ulubionymi herbatnikami.
ŁATWY DŻEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
SKŁADNIKI:
1 kg borówek amerykańskich,
500g cukru,
1 opakowanie żelfiksu 1:1.
WYKONANIE:
Borówki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy żel fiksem. Doprowadzamy owoce do wrzenia. Dodajemy cukier i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy je do góry dnem. Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym miejscu.
SAŁATKA Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe awokado,
1 cytryna,
2 małe słoiki białych szparagów,
6 jaj,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz do smaku,
kiełki słonecznika,
odrobina octu balsamicznego.
WYKONANIE:
Awokado obieramy, kroimy w podłużne paseczki, skrapiamy cytryną układamy na dużym talerzu. Na wierzchu rozkładamy szparagi oraz ugotowane jaja na twardo (tniemy na ćwiartki). Mieszamy jogurt z majonezem, musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, octem. Sosem polewamy sałatkę. Dekorujemy kiełkami słonecznika.
SMACZNEGO!!!
W kolejnym poście p. Marzena Jastrzębska przygotuje dla Was przepisy na potrawy, które mogą zapobiegać depresji.