Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy są miejsca parkingoweTAK
- Czy są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościąTAK
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku:Lorem Ipsum
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?Lorem Ipsum
- W jaki sposób można dostać się do wejścia:Lorem Ipsum
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?23 m
- Wysokość progu przy drzwiach *15 cm
- Inne Uwagi:Vestibulum commodo sapien non elit porttitor, vitae volutpat nibh mollis.
Toalety
- Czy na miejscu są Toalety?TAK
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Tak, ale dostęp do niej jest utrudniony
Dostępność wydarzenia
- Wydarzenie dostępne dla osób niesłyszących
- Pętla indukcyjna
- Przenośne (osobiste) systemy FM
- Język migowy
- Polskie napisy
- Napisy dla niesłyszących
- Wydarzenie dostępne dla osób niewidomych i niedowidzących
- Audiodeskrypcja
- Tyflografika, materiały do dotykania
- Wydarzenie dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową
- Dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową z asystentem
- Wydarzenia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną
- Wydarzenie dla osób ze spektrum autyzmu
- Wydarzenie dla dzieci
- Wydarzenie dla dorosłych
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie
CAM… Mniam! Mniam! odc. 14
22
wrz
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl | Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram |
MÓZG DOBRZE NAKARMIONY
Dzień dobry w ten słoneczny poranek.
Nasza Dietetyczka p. Marzena Jastrzębska przygotowała dla Was kilka przepisów kulinarnych dzięki, którym nakarmimy mózg. Cieszmy się dłużej sprawnym umysłem, jedząc smacznie i zdrowo.
ŚNIADANIOWA PASTA Z MAKRELI
SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 mała cebulka biała,
1 ogórek kiszony,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka koperku,
sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki wraz z 2 łyżkami majonezu. Mieszamy ugniatając widelcem. Jajka, cebulę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do ryby, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy z ciemnym chlebem razowym.
KLOPSIKI Z CHLEBA RAZOWEGO
SKŁADNIKI:
4 kromki suchego razowca,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
50 g startego parmezanu,
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
WYKONANIE:
Chleb moczymy w mleku przez 20 minut. Następnie odciskamy i przekładami do miski. Wbijamy jajo, dodajemy ser, sól, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy zgrabne klopsiki. Gdyby masa była za rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej. Gotowe klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony.
WYBORNY DESER OWOCOWY
SKŁADNIKI:
300 g owoców: borówek amerykańskich lub truskawek, kiwi,
400 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka miodu,
sok z 1 cytryny.
WYKONANIE:
Owoce płuczemy i odsączamy, następnie mieszamy z jogurtem dodając sok z cytryny i miód. Przekładamy do pucharków. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Możemy posypać pokruszonymi ulubionymi herbatnikami.
ŁATWY DŻEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
SKŁADNIKI:
1 kg borówek amerykańskich,
500g cukru,
1 opakowanie żelfiksu 1:1.
WYKONANIE:
Borówki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy żel fiksem. Doprowadzamy owoce do wrzenia. Dodajemy cukier i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy je do góry dnem. Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym miejscu.
SAŁATKA Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe awokado,
1 cytryna,
2 małe słoiki białych szparagów,
6 jaj,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz do smaku,
kiełki słonecznika,
odrobina octu balsamicznego.
WYKONANIE:
Awokado obieramy, kroimy w podłużne paseczki, skrapiamy cytryną układamy na dużym talerzu. Na wierzchu rozkładamy szparagi oraz ugotowane jaja na twardo (tniemy na ćwiartki). Mieszamy jogurt z majonezem, musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, octem. Sosem polewamy sałatkę. Dekorujemy kiełkami słonecznika.
SMACZNEGO!!!
W kolejnym poście p. Marzena Jastrzębska przygotuje dla Was przepisy na potrawy, które mogą zapobiegać depresji.