Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
kobieta w różowej bluzce z włosami blond siedzi na tle czerwonej ściany. Z prawej strony na żółtym tle skrzyżowany widelec z łyżką, na dole napis CAM … Mniam Mniam! Porady dietetyczne odc. 15
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 15

29

wrz

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Przepisy na jesienno-zimowy czas

Dzień dobry nasi kochani smakosze!!!

Kalendarzowa jesień jest z nami od ponad tygodnia, a za oknami coraz częściej pada. Wraz z nastaniem pierwszych jesiennych chłodów, gdy na dworze coraz mniej słońca, ciemne chmury gęsto przykrywają niebo, a dni stają się coraz krótsze, może ogarnąć nas jesienne przygnębienie. W ciągu dnia możemy odczuwać senność, zmęczenie. Najchętniej zostalibyśmy w łóżku, żeby obudzić się dopiero wiosną.  Nasza Dietetyczka p. Marzena Jastrzębska przyznaje, że jesienna pogoda może mieć również niekorzystny wpływ na nasz nastrój. Niektórzy odczuwają smutek, rozdrażnienie, przygnębienie.
Aby przetrwać ten jesienno – zimowy czas nasza specjalistka przygotowała kilka przepisów na potrawy, które zwiększają produkcję dopaminy. Ten neuroprzekaźnik wpływa na nasz nastrój, samopoczucie, sen, ruch. Tak więc dla lepszego samopoczucia zachęcamy do skorzystania z poniższych propozycji p. Marzeny.

 DOMOWA CZEKOLADA

SKŁADNIKI:
120g stałego oleju kokosowego, 80 g ksylitolu, 2 łyżki syropu klonowego, 25 g ciemnego kakao,  kilka kropel dowolnego aromatu, bakalie np.: żurawina, orzechy, rodzynki.

WYKONANIE:
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego ksylitom i syrop klonowy, następnie kakao  oraz aromat. Chwilę podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy bakalie. Masę przelewamy do foremek i ostudzoną wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Następnie przechowujemy w lodówce.

JAGLANE  BROWNIE

SKŁADNIKI:
1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 100g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), 50 ml  oleju kokosowego, 1/2 szklanki mleka kokosowego, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane), 2 łyżki mąki ryżowej, 3/4 szklanki ksylitolu, 3 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu waniliowego, szczypta soli.

WYKONANIE:
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, czekoladę, olej, kakao, aromat waniliowy, tylko do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Do powstałej masy czekoladowej dodajemy kasze jaglaną  i ksylitom i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę jednolitej masy, odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy – chwilę ,tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w 180 C, około 35 minut.

ŚLEDZIE W  OLEJU  LNIANYM

SKŁADNIKI:
1 kg solonych filetów śledziowych, 1/2 kg cebuli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1/4 l oleju lnianego, 1 kg ziemniaków

WYKONANIE:
Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety (jeśli wolimy mniej solone możemy włożyć na pół godziny do mleka), wszystko zalewamy olejem  i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane  śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

SMACZNEGO!!!

W kolejnym poście przeczytacie o herbatkach mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zapraszamy!!!!