Przejdź do treści
  • kwiecień 2024
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    12345678910111213141516171819202122232425262728293012345
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Po lewej stronie kobieta siedzi na szarym fotelu, w tle widać czerwoną ścianę. W prawej dolnej części na białym tle napis: CAM.. Mniam Mniam! Porady dietetyczne odc. 2.
dietakalorieporady dietetyczne
EdukacjaSpotkaniaZdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 2

30

cze

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Kalorie!

Witamy na drugim spotkaniu w poradami naszej niezastąpionej dietetyczki p. Marzeny Jastrzębskiej. Przypominamy, że poprzednio p. Marzena namawiała Was do picia dużej ilości wody. Mamy nadzieję, że o tym pamiętacie !!!

Dziś dowiemy się o zapotrzebowaniu kalorycznym u osób, które ukończyły 65 lat. A co to właściwie jest zapotrzebowanie kaloryczne? Jest to ilość energii, zawartej w pożywieniu, którą musimy przyjąć, aby nasz organizm mógł oddychać, trawić, regenerować tkanki. Energia mierzona jest w kaloriach.
Pani Marzena przypomina, że wraz z wiekiem nasz organizm działa wolniej, a to oznacza, że potrzebuje przyjąć mniej energii niż osoby w wieku 40, czy 50 lat. Energia jest mierzona w kaloriach. Np. mężczyzna w wieku 20 lat dla zachowania zdrowiej sylwetki powinien spożywać ok. 3000 kalorii.

U osób, które ukończyły 65 lat, sytuacja wygląda nieco inaczej. Dietetyczka podkreśla:

  • mężczyzna z wieku 65 + przy niewielkiej aktywności fizycznej powinien spożywać 1750 – 1950 kalorii w ciągu dnia,
  • kobieta 1500-1700 kalorii.

Bardzo istotną kwestią jest też jedzenie w regularnych odstępach czasu. Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Pani Marzena Jastrzębska przygotowała przykładowy jadłospis dzienny dla kobiety i mężczyzny, który przedstawiamy poniżej:

Kobieta:

Śniadanie

Chleb żytni razowy – 80 g
Masło śmietankowe – 5 g
jajko gotowane  – 55 g
Szczypiorek – 5 g
Sałata – 20 g
Herbata malinowa z mietą, bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM : 343 kcal.

II Śniadanie

Koktajl z owoców:
Jogurt naturalny – 100 g
Truskawki – 60 g
Banan – 60 g
Miód – 3 g
OGÓŁEM: 144 kcal.

Obiad

Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami: – 400 ml
Ryba (dorsz) smażona – 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 150 g
Surówka z kiszonej kapusty z olejem – 150 g
Kompot z wiśni bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM: 642 kcal.

Podwieczorek

Owsianka z jabłkiem:
Płatki owsiane – 30 g
Jabłko – 150 g
Jogurt naturalny – 50 g
Mleko 1,5% – 30 g
Miód – 10 g
OGÓŁEM: 255 kcal.

Kolacja

Bułka kajzerka z masłem śmietankowym, sałatką z tuńczykiem, ryżem i ogórkiem, herbata ziołowa:
Bułka kajzerka – 50 g
Masło śmietankowe – 5 g
Ryż – 30 g
Tuńczyk w oleju – 30 g
Cebula – 20 g
Ogórek kiszony – 80 g
Papryka świeża – 20 g
Herbata ziołowa – 250 ml
OGÓŁEM: 340 kcal.

KALORYCZNOŚĆ CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA: 1724 kcal.

Mężczyzna:

Śniadanie

Chleb żytni razowy – 80 g
Masło śmietankowe – 5 g
twaróg półtłusty – 80 g
Rzodkiewka – 30 g
Koperek – 5 g
Jogurt naturalny – 15 g
Herbata czarna  – 250 ml
OGÓŁEM: 332 kcal.

II Śniadanie

Koktajl z owoców:
Jogurt naturalny – 100 g
Truskawki – 60 g
Banan – 60 g
Miód – 3 g
OGÓŁEM: 144 kcal.

Obiad

Zupa brokułowa zabielana mlekiem – 400 ml
Wołowina duszona z warzywami – 170 g
Kasza pęczak na sypko – 170 g
Surówka z marchwi i jabłka z olejem – 150 g
Kompot z jabłek bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM: 800 kcal.

Podwieczorek

Sałatka warzywna – 200 g
Chleb pełnoziarnisty – 40 g
OGÓŁEM: 268 kcal.

Kolacja

Chleb orkiszowy, jajecznica ze szczypiorkiem na maśle, sałatka z pomidora z cebulką, herbata z cytryną.
Chleb orkiszowy – 80 g
Jajka – 100 g
Masło śmietankowe – 5 g
Szczypior – 10 g
Pomidor – 120 g
Cebula – 50 g
Olej – 3 g
Herbata z cytryną – 250 ml
OGÓŁEM: 430 kcal.

KALORCZYNOŚĆ CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA: 1944 kcal.

Mamy nadzieję, że jadłospis przygotowany przez naszą dietetyczkę zainspiruje Was do przyjrzenia się własnym nawykom żywieniowym. A może postarasz się wprowadzić zmiany do swojej diety?? Trzymamy kciuki za wszystkich, którzy podejmą wyzwanie.

W kolejnym poście p. Marzena Jastrzębska opowie o produktach zbożowych.

Zapraszamy!