Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Ćwicz w domu
CAM… Mniam! Mniam! odc. 2
cze
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl | Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram |
Kalorie!
Witamy na drugim spotkaniu w poradami naszej niezastąpionej dietetyczki p. Marzeny Jastrzębskiej. Przypominamy, że poprzednio p. Marzena namawiała Was do picia dużej ilości wody. Mamy nadzieję, że o tym pamiętacie !!!
Dziś dowiemy się o zapotrzebowaniu kalorycznym u osób, które ukończyły 65 lat. A co to właściwie jest zapotrzebowanie kaloryczne? Jest to ilość energii, zawartej w pożywieniu, którą musimy przyjąć, aby nasz organizm mógł oddychać, trawić, regenerować tkanki. Energia mierzona jest w kaloriach.
Pani Marzena przypomina, że wraz z wiekiem nasz organizm działa wolniej, a to oznacza, że potrzebuje przyjąć mniej energii niż osoby w wieku 40, czy 50 lat. Energia jest mierzona w kaloriach. Np. mężczyzna w wieku 20 lat dla zachowania zdrowiej sylwetki powinien spożywać ok. 3000 kalorii.
U osób, które ukończyły 65 lat, sytuacja wygląda nieco inaczej. Dietetyczka podkreśla:
- mężczyzna z wieku 65 + przy niewielkiej aktywności fizycznej powinien spożywać 1750 – 1950 kalorii w ciągu dnia,
- kobieta 1500-1700 kalorii.
Bardzo istotną kwestią jest też jedzenie w regularnych odstępach czasu. Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Pani Marzena Jastrzębska przygotowała przykładowy jadłospis dzienny dla kobiety i mężczyzny, który przedstawiamy poniżej:
Kobieta:
Śniadanie
Chleb żytni razowy – 80 g
Masło śmietankowe – 5 g
jajko gotowane – 55 g
Szczypiorek – 5 g
Sałata – 20 g
Herbata malinowa z mietą, bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM : 343 kcal.
II Śniadanie
Koktajl z owoców:
Jogurt naturalny – 100 g
Truskawki – 60 g
Banan – 60 g
Miód – 3 g
OGÓŁEM: 144 kcal.
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami: – 400 ml
Ryba (dorsz) smażona – 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 150 g
Surówka z kiszonej kapusty z olejem – 150 g
Kompot z wiśni bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM: 642 kcal.
Podwieczorek
Owsianka z jabłkiem:
Płatki owsiane – 30 g
Jabłko – 150 g
Jogurt naturalny – 50 g
Mleko 1,5% – 30 g
Miód – 10 g
OGÓŁEM: 255 kcal.
Kolacja
Bułka kajzerka z masłem śmietankowym, sałatką z tuńczykiem, ryżem i ogórkiem, herbata ziołowa:
Bułka kajzerka – 50 g
Masło śmietankowe – 5 g
Ryż – 30 g
Tuńczyk w oleju – 30 g
Cebula – 20 g
Ogórek kiszony – 80 g
Papryka świeża – 20 g
Herbata ziołowa – 250 ml
OGÓŁEM: 340 kcal.
KALORYCZNOŚĆ CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA: 1724 kcal.
Mężczyzna:
Śniadanie
Chleb żytni razowy – 80 g
Masło śmietankowe – 5 g
twaróg półtłusty – 80 g
Rzodkiewka – 30 g
Koperek – 5 g
Jogurt naturalny – 15 g
Herbata czarna – 250 ml
OGÓŁEM: 332 kcal.
II Śniadanie
Koktajl z owoców:
Jogurt naturalny – 100 g
Truskawki – 60 g
Banan – 60 g
Miód – 3 g
OGÓŁEM: 144 kcal.
Obiad
Zupa brokułowa zabielana mlekiem – 400 ml
Wołowina duszona z warzywami – 170 g
Kasza pęczak na sypko – 170 g
Surówka z marchwi i jabłka z olejem – 150 g
Kompot z jabłek bez cukru – 250 ml
OGÓŁEM: 800 kcal.
Podwieczorek
Sałatka warzywna – 200 g
Chleb pełnoziarnisty – 40 g
OGÓŁEM: 268 kcal.
Kolacja
Chleb orkiszowy, jajecznica ze szczypiorkiem na maśle, sałatka z pomidora z cebulką, herbata z cytryną.
Chleb orkiszowy – 80 g
Jajka – 100 g
Masło śmietankowe – 5 g
Szczypior – 10 g
Pomidor – 120 g
Cebula – 50 g
Olej – 3 g
Herbata z cytryną – 250 ml
OGÓŁEM: 430 kcal.
KALORCZYNOŚĆ CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA: 1944 kcal.
Mamy nadzieję, że jadłospis przygotowany przez naszą dietetyczkę zainspiruje Was do przyjrzenia się własnym nawykom żywieniowym. A może postarasz się wprowadzić zmiany do swojej diety?? Trzymamy kciuki za wszystkich, którzy podejmą wyzwanie.
W kolejnym poście p. Marzena Jastrzębska opowie o produktach zbożowych.
Zapraszamy!