Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Po prawej stronie kobieta w czarnej bluzce z włosami blond stoi na tle budynku. Z prawej strony na żółtym tle skrzyżowany widelec z łyżką, na dole napis CAM … Mniam Mniam! Porady dietetyczne odc. 3.
dietaporady dietetyczneprodukty zbożowe
EdukacjaZdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 3

07

lip

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Produkty zbożowe!

Witamy smakoszy i zwolenników zdrowego odżywiania się.

Dziś nasza dietetyczka pani Marzena opowie o produktach zbożowych. Dlaczego są one tak ważne dla naszego zdrowia?
Otóż produkty zbożowe:
– zawierają dużo witamin, szczególnie tych z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy),
– zawierają dużo składników mineralnych (magnezu, cynku),
– są źródłem błonnika (takiego wymiatacza „zbędnych rzeczy” z naszego organizmu). Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom oraz powstawaniu nowotworów jelita grubego.

W żywieniu osób starszych głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone. Dostarczają ich np. kasze, które należą do najzdrowszych, bo nieprzetworzonych produktów dostępnych na rynku. Zawierają beta-glukan, który wpływa na naszą odporność -zwiększa zdolność komórek odpornościowych potrzebnych do walki z bakteriami, wirusami oraz wpływa na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym.

Inne źródła energii to: ryż brązowy, makaron razowy, płatki owsiane a przede wszystkim dobry, razowy, gruboziarnisty, pszenny lub żytni chleb. Dostarcza on najwięcej cennych mikroelementów i błonnika. Niestety, jest ciężkostrawny. Dlatego też osoby mające problemy żołądkowe i cierpiące na niestrawność powinny go unikać i spożywać tylko biały pszenny chleb. Szczególnie polecam ten z mąki orkiszowej. Orkisz uważany jest za najlepszą i najzdrowszą odmianę pszenicy. Jeśli upieczemy taki chlebek w domu, mamy pewność, że jest wolny od polepszaczy i spulchniaczy. Możemy dodatkowo dodać nasiona słonecznika, dyni, rodzynki, czy zioła – z pewnością wpłynie to na jego walory smakowe oraz wartość zdrowotną.

Przykładowy przepis – CHLEBEK ORKISZOWY GRUBOZIARNISTY
SKŁADNIKI:
1 kg mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
250 g ziarna orkiszowego grubo mielonego
300-400 g pszennego zakwasu ( suchy zakwas można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
2 szklanki wody (więcej lub mniej zależy ile ciasto zabierze)
1 czubata łyżka soli
1-2 łyżki ulubionych przypraw do chleba (kardamon, kminek, anyż lub dowolna mieszanka).

WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy co najmniej 10 min. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Następnie zagniatamy przez 10 min. Lepimy kulę, układamy na blaszce wyścielonej pergaminem i czekamy 2 godz., aż ciasto podrośnie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy wodą lub posypujemy mąką. Pieczemy 20 min, później zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy kolejne 40 min.
Mamy zdrowy, świeży, pachnący chlebek …… SMACZNEGO!!!

PAMIĘTAJMY O PŁYNACH !!! Czy to będzie woda mineralna niegazowana, czy czarna herbatka, czy własnej produkcji kompot, ważne aby w ciągu dnia dostarczyć do organizmu minimum 8 szklanek płynu. Błonnik pokarmowy w połączeniu z wodą, daje uczucie sytości, wpływa na poprawę ruchu robaczkowego jelit, a tym samym zapobiega zaparciom.

Kolejnym tematem będą warzywa i owoce.