Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy są miejsca parkingoweTAK
- Czy są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościąTAK
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku:Lorem Ipsum
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?Lorem Ipsum
- W jaki sposób można dostać się do wejścia:Lorem Ipsum
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?23 m
- Wysokość progu przy drzwiach *15 cm
- Inne Uwagi:Vestibulum commodo sapien non elit porttitor, vitae volutpat nibh mollis.
Toalety
- Czy na miejscu są Toalety?TAK
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Tak, ale dostęp do niej jest utrudniony
Dostępność wydarzenia
- Wydarzenie dostępne dla osób niesłyszących
- Pętla indukcyjna
- Przenośne (osobiste) systemy FM
- Język migowy
- Polskie napisy
- Napisy dla niesłyszących
- Wydarzenie dostępne dla osób niewidomych i niedowidzących
- Audiodeskrypcja
- Tyflografika, materiały do dotykania
- Wydarzenie dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową
- Dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową z asystentem
- Wydarzenia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną
- Wydarzenie dla osób ze spektrum autyzmu
- Wydarzenie dla dzieci
- Wydarzenie dla dorosłych

CAM… Mniam! Mniam! odc. 3
lip
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl |
Produkty zbożowe!
Witamy smakoszy i zwolenników zdrowego odżywiania się.
Dziś nasza dietetyczka pani Marzena opowie o produktach zbożowych. Dlaczego są one tak ważne dla naszego zdrowia?
Otóż produkty zbożowe:
– zawierają dużo witamin, szczególnie tych z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy),
– zawierają dużo składników mineralnych (magnezu, cynku),
– są źródłem błonnika (takiego wymiatacza „zbędnych rzeczy” z naszego organizmu). Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom oraz powstawaniu nowotworów jelita grubego.
W żywieniu osób starszych głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone. Dostarczają ich np. kasze, które należą do najzdrowszych, bo nieprzetworzonych produktów dostępnych na rynku. Zawierają beta-glukan, który wpływa na naszą odporność -zwiększa zdolność komórek odpornościowych potrzebnych do walki z bakteriami, wirusami oraz wpływa na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym.
Inne źródła energii to: ryż brązowy, makaron razowy, płatki owsiane a przede wszystkim dobry, razowy, gruboziarnisty, pszenny lub żytni chleb. Dostarcza on najwięcej cennych mikroelementów i błonnika. Niestety, jest ciężkostrawny. Dlatego też osoby mające problemy żołądkowe i cierpiące na niestrawność powinny go unikać i spożywać tylko biały pszenny chleb. Szczególnie polecam ten z mąki orkiszowej. Orkisz uważany jest za najlepszą i najzdrowszą odmianę pszenicy. Jeśli upieczemy taki chlebek w domu, mamy pewność, że jest wolny od polepszaczy i spulchniaczy. Możemy dodatkowo dodać nasiona słonecznika, dyni, rodzynki, czy zioła – z pewnością wpłynie to na jego walory smakowe oraz wartość zdrowotną.
Przykładowy przepis – CHLEBEK ORKISZOWY GRUBOZIARNISTY
SKŁADNIKI:
1 kg mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
250 g ziarna orkiszowego grubo mielonego
300-400 g pszennego zakwasu ( suchy zakwas można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
2 szklanki wody (więcej lub mniej zależy ile ciasto zabierze)
1 czubata łyżka soli
1-2 łyżki ulubionych przypraw do chleba (kardamon, kminek, anyż lub dowolna mieszanka).
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy co najmniej 10 min. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Następnie zagniatamy przez 10 min. Lepimy kulę, układamy na blaszce wyścielonej pergaminem i czekamy 2 godz., aż ciasto podrośnie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy wodą lub posypujemy mąką. Pieczemy 20 min, później zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy kolejne 40 min.
Mamy zdrowy, świeży, pachnący chlebek …… SMACZNEGO!!!
PAMIĘTAJMY O PŁYNACH !!! Czy to będzie woda mineralna niegazowana, czy czarna herbatka, czy własnej produkcji kompot, ważne aby w ciągu dnia dostarczyć do organizmu minimum 8 szklanek płynu. Błonnik pokarmowy w połączeniu z wodą, daje uczucie sytości, wpływa na poprawę ruchu robaczkowego jelit, a tym samym zapobiega zaparciom.
Kolejnym tematem będą warzywa i owoce.