Przejdź do treści
  • kwiecień 2024
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    12345678910111213141516171819202122232425262728293012345
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
dietaporady dietetycznewoda
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 5

21

lip

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Pij wodę!

Witajcie Smakoszki i Smakosze!
W dzisiejszym poście nasza dietetyczka p. Marzena opowie, dlaczego warto w swoim jadłospisie pamiętać o przetworach mlecznych.
Mleko i pochodne są źródłem wapnia, białka, witamin: B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy D, magnezu. Co ważne dostarczają mało kalorii!! Należy pamiętać, że wraz z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na białko, przy nieodpowiedniej diecie łatwo jest o białkowe niedobory. Przyczyną niedoboru białka u osób po 65. roku życia jest nieodpowiednie wchłanianie w przewodzie pokarmowym, jak również różne przynależne choroby. Stosując właściwe żywienie, możemy temu zapobiec.
Pani Marzena zaznacza, że najlepszym źródłem wapnia jest nabiał. Specjalistka zaleca 2 szklanki mleka zawierającego do 2% tłuszczu. Wskazana ilość pokryje 60% zapotrzebowania naszego organizmu na wapń. Należy pamiętać, że z wiekiem zmniejsza się zdolność trawienia laktozy, która jest zawarta w słodkim mleku. Dlatego warto zastąpić mleko fermentowanymi przetworami mlecznymi typu:
  • kefir,
  • jogurt naturalny lub owocowy,
  • twarożki,
  • maślanki,
  • zsiadłe mleko.
Cechują się one lepszą przyswajalnością, jak również poprawiają florę bakteryjną jelit.
Produkty fermentowane dzięki zawartości wapnia, magnezu oraz witamin D i K:
  • obniżają ryzyko chorób krążeniowo-sercowych i metabolicznych,
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • działają przeciwzapalnie,
  • zmniejszają rozwój cukrzycy,
  • wpływają na właściwy poziom cholesterolu.
Pani Marzena zachęca, aby w codziennej diecie seniora znalazło się 1,2 -1,5 g białka na kg ciała – czyli osoba o wadze 70 kg powinna zjeść 105 g czystego białka. Ta ilość powinna być rozłożona na 3 posiłki w ciągu dnia.
Produkty wysokobiałkowe należy spożywać w pierwszej połowie dnia, aby składnik mógł być wykorzystywany do regeneracji komórek i tkanek. Ser żółty zawiera większą ilość białka niż mleko, jogurty czy kefir. Jednak ze względu na większą zawartość tłuszczu i kaloryczność powinien być spożywany bardzo rzadko i w mniejszych ilościach.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu postu chętnie sięgniecie po jogurt, kefir lub maślankę.
Poniżej przedstawiamy przepis na twarożek warzywny.
SKŁADNIKI:
¼ kostki twarogu chudego, lub półtłustego
2 rzodkiewki
½ świeżego ogórka
½ świeżej papryki
pęczek szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku.
WYKONANIE:
Twarożek rozdrabniamy widelcem i dodajemy jogurt. Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno (można zetrzeć na tarce). Dodajemy przyprawy do smaku, pieprz, odrobina soli i czosnek. Wszystko mieszamy. Podajemy z razowym pieczywem lub bułeczką pszenną.
SMACZNEGO!!!