Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Ćwicz w domu
dietaporady dietetycznewoda
Zdrowie
CAM… Mniam! Mniam! odc. 5
21
lip
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl | Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram |
Pij wodę!
Witajcie Smakoszki i Smakosze!
W dzisiejszym poście nasza dietetyczka p. Marzena opowie, dlaczego warto w swoim jadłospisie pamiętać o przetworach mlecznych.
Mleko i pochodne są źródłem wapnia, białka, witamin: B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy D, magnezu. Co ważne dostarczają mało kalorii!! Należy pamiętać, że wraz z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na białko, przy nieodpowiedniej diecie łatwo jest o białkowe niedobory. Przyczyną niedoboru białka u osób po 65. roku życia jest nieodpowiednie wchłanianie w przewodzie pokarmowym, jak również różne przynależne choroby. Stosując właściwe żywienie, możemy temu zapobiec.
Pani Marzena zaznacza, że najlepszym źródłem wapnia jest nabiał. Specjalistka zaleca 2 szklanki mleka zawierającego do 2% tłuszczu. Wskazana ilość pokryje 60% zapotrzebowania naszego organizmu na wapń. Należy pamiętać, że z wiekiem zmniejsza się zdolność trawienia laktozy, która jest zawarta w słodkim mleku. Dlatego warto zastąpić mleko fermentowanymi przetworami mlecznymi typu:
- kefir,
- jogurt naturalny lub owocowy,
- twarożki,
- maślanki,
- zsiadłe mleko.
Cechują się one lepszą przyswajalnością, jak również poprawiają florę bakteryjną jelit.
Produkty fermentowane dzięki zawartości wapnia, magnezu oraz witamin D i K:
- obniżają ryzyko chorób krążeniowo-sercowych i metabolicznych,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- działają przeciwzapalnie,
- zmniejszają rozwój cukrzycy,
- wpływają na właściwy poziom cholesterolu.
Pani Marzena zachęca, aby w codziennej diecie seniora znalazło się 1,2 -1,5 g białka na kg ciała – czyli osoba o wadze 70 kg powinna zjeść 105 g czystego białka. Ta ilość powinna być rozłożona na 3 posiłki w ciągu dnia.
Produkty wysokobiałkowe należy spożywać w pierwszej połowie dnia, aby składnik mógł być wykorzystywany do regeneracji komórek i tkanek. Ser żółty zawiera większą ilość białka niż mleko, jogurty czy kefir. Jednak ze względu na większą zawartość tłuszczu i kaloryczność powinien być spożywany bardzo rzadko i w mniejszych ilościach.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu postu chętnie sięgniecie po jogurt, kefir lub maślankę.
Poniżej przedstawiamy przepis na twarożek warzywny.
SKŁADNIKI:
¼ kostki twarogu chudego, lub półtłustego
2 rzodkiewki
½ świeżego ogórka
½ świeżej papryki
pęczek szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku.
WYKONANIE:
Twarożek rozdrabniamy widelcem i dodajemy jogurt. Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno (można zetrzeć na tarce). Dodajemy przyprawy do smaku, pieprz, odrobina soli i czosnek. Wszystko mieszamy. Podajemy z razowym pieczywem lub bułeczką pszenną.
SMACZNEGO!!!