Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Po prawej stronie kobieta w różowej bluzce z włosami blond siedzi na tle czerwonej ściany. Z prawej strony na żółtym tle skrzyżowany widelec z łyżką, na dole napis CAM … Mniam Mniam! Porady dietetyczne odc. 8.
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 8

11

sie

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Słodycze

Witamy smakoszy i zwolenników zdrowego odżywiania się.

Drodzy Seniorzy i Drogie Seniorki, dziś słów kilka o słodyczach. Innymi słowy: słodko, ale niezdrowo – cukier w żywieniu Seniora.
Nasza Dietetyczka p. Marzena Jastrzębska przypomina, że cukier jest niczym innym jak czystym i pustym źródłem kalorii. Poza walorami smakowymi, nie wnosi nic do naszego organizmu. Cukier to energia, jednak nie każdy jest dobry i jednakowo wpływa na nasz organizm. Węglowodany czyli paliwo, które napędza nasz organizm znajdziemy w różnorodnych produktach. Jedne powinniśmy spożywać częściej, a innych należy unikać. Pamiętajmy, że nie można całkowicie wyeliminować cukrów z  żywienia Seniora. Potrzebuje ich, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.
Pani Marzena wyjaśnia, że cukry dzielimy na:
  • cukry proste – złe,
  • złożone – dobre.

Cukry proste – obecne są w białej mące i pieczywie, białym makaronie i ryżu, słodyczach, słodkich napojach, miodzie, musztardzie oraz gotowych daniach i mocno przetworzonych produktach. Powodują, że  stężenie cukru we krwi gwałtownie wzrasta i bardzo szybko spada.
Cukry złożone – źródło to pełnoziarniste produkty-mąki (orkiszowa, razowa), pieczywo (bułka graham, chleb razowy, orkiszowy), makaron razowy, ryż brązowy, otręby, orzechy, kasze: głównie gryczana, jęczmienna czy jaglana. Cukry złożone są wchłaniane do organizmu powoli i tym samym nie mamy nagłych skoków cukru, a także czujemy się syci na dłużej.

Porcja słodyczy w żywieniu Seniora.
Doskonale wiemy, że każdy lubi od czasu do czasu osłodzić sobie życie kawałkiem czekolady, ulubionym ciastem z jabłkiem czy serniczkiem.Oczywiście nie wolno z tym przesadzać. Trudno jednak całkowicie wyeliminować drobne grzeszki z diety Seniora. Słodycze znalazły się na samym szczycie piramidy żywieniowej co oznacza, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Po za tym, czym Senior rozpieszczałby swoje wnuki, jeśli nie serniczkiem czy racuszkami? Poniżej przedstawiamy przepis na wykonanie smacznych placuszków.

RACUSZKI Z KEFIREM
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
szklanka kefiru
szklanka wody
2 jaja
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
2 łyżki cynamonu
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) mieszamy mikserem. Ciasto powinno być dość gęste –
w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Jabłka obieramy, kroimy na nieregularne płatki. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Kładziemy porcje ciasta z kawałkiem jabłka i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze kuchennym. Możemy podać racuszki z sosem z greckiego jogurtu, wymieszanego z cynamonem.
SMACZNEGO!
Jeśli mamy ochotę na słodycze, starajmy się spożywać desery czy dania własnej produkcji, przyrządzone w domu. Nasza Dietetyczka szczególnie przestrzega przed produktami zawierającymi syrop glukozowo -fruktozowy. Działa  on na pracę ośrodka głodu i sytości -insuliny i leptyny, nasila apetyt a tym samym prowadzi do otyłości. Niestety ów syrop jest składnikiem prawie wszystkich sklepowych produktów. Starajmy się zatem robić zakupy z rozwagą i unikajmy produktów przetworzonych.
Regularne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy prowadzi do powstawania cukrzycy typu 2, a także do rozwoju miażdżycy, chorób serca, nerek, wątroby oraz przyczynia się do zmniejszenia odporności organizmu.
Pani Marzena zachęca aby słodycze zastąpić sałatką owocową lub jogurtem naturalnym z owocami. Należy jednak pamiętać, aby owoce spożywać w godzinach przedpołudniowych. Przedstawiamy przepis na sałatkę z pomarańczy.
SAŁATKA Z POMARAŃCZY
Składniki:
3 pomarańcze
2 czerwone cebule
15 czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól , pieprz
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Cebule kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pomarańcze i cebulę mieszamy, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy do smaku.
SMACZNEGO!
A co w sytuacji kiedy mamy problem z odstawieniem cukru?
Pani Marzena zachęca, aby zastąpić go cukrem brązowym. Herbatę i kawę możemy dosłodzić miodem (zawiera dużą ilość cukru, ale jednocześnie dostarcza do organizmu witaminy i składniki odżywcze). Pamiętajmy aby nie sięgać po sztuczne słodziki ponieważ zawierają  mnóstwo substancji chemicznych. Do własnych wypieków wykorzystajmy mąkę owsianą, dosładzajmy wypieki miodem wielokwiatowym. Osiągniemy smaczny i zdrowy przysmak.
W kolejnym poście p. Marzena przedstawi w całości piramidę żywieniową. Zapraszamy