Przejdź do treści
  • listopad 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    262728293031123456789101112131415161718192021222324252627282930123456

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Biały kubek, na spodku korzeń imbiru.
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam!

20

paź

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Imbir

Dzień dobry w ten październikowy poranek.

Za oknami coraz chłodniej, deszczowo. W taką pogodę łatwo o przeziębienie. Z pewności zastanawiacie się w jaki sposób można zwiększyć odporność organizmu. Nasza Dietetyczka p. Marzena Jastrzębska gorąco zachęca do wprowadzenia do swojego jadłospisu jednej  z bylin, czyli ….imbiru. Pani Marzena zaznacza, że wraz z wiekiem odporność organizmu maleje. Na szczęście imbir jest jedną z roślin, która wspiera układ immunologiczny.

Imbir  zawiera ogromna dawkę  związków, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, a także zwalcza wolne rodniki – odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych. Ma też właściwości  przeciwzapalne i przeciwbólowe – potrafi przynieść ulgę obolałym stawom czy mięśniom. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, co jest ważne w przypadku osób z cukrzycą. Dodatkowo ta niewielka roślina wspomaga odchudzanie oraz odświeża oddech.
Poniżej przedstawiamy przepisy na przepyszne napoje imbirowe, smacznego.

WODA CYTRYNOWO-IMBIROWA

SKŁADNIKI: 

500 ml wody niegazowanej

1 cytryna

kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm

Cytrynę szorujemy, kroimy w plastry , wkładamy do litrowego słoja. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cytryny. Zalewamy wodą i  odstawiamy na kilka godzin. Napój możemy dosłodzić łyżeczką miodu lipowego.

WODA CYTRUSOWO -KURKUMOWA

SKŁADNIKI:

½  cytryny

½ pomarańczy

½ limonki

1 łyżka kurkumy

kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm

1 l wody

Owoce szorujemy i kroimy w kostkę (nie obieramy). Wkładamy do dzbanka. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, również wkładamy do dzbanka. Wodę zagotowujemy i wrzątkiem  zalewamy owoce. Dodajemy kurkumę i mieszamy. Odstawiamy na pięć godzin. Przelewamy przez sito i rozlewamy do szklanek. Napój możemy posłodzić miodem. Oprócz tego, że smaczny to również  podnosi odporność i działa odtruwająco na organizm.

Smacznego!