Przejdź do treści
  • kwiecień 2024
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    12345678910111213141516171819202122232425262728293012345
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
grafika z znapisem: Przetwory Zielarskie - wywar odwar
Edukacjafitoterapiajak przygotować ziołąmaceratonline
EdukacjaZdrowie

Przetwory Zielarskie – Jak przygotować wywar, odwar? Odcinek 4

30-20

gru - sty

początek: środa, godz. 13:00

zakończenie: środa, godz. 14:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipie CAM Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Przetwory Zielarskie - Jak Przygotować wywar, odwar? Odcinek 4

Późna jesień, zima i wczesna wiosna, to czas w którym intensywnie korzystamy z zebranych przez nas ziół. W jaki sposób można to zrobić, tak aby przyniosły nam jak najlepsze korzyści?  Możecie dowiedzieć się z naszej nowej serii o przetworach zielarskich. Zapraszamy!

Z filmiku dowiesz się jak przygotować wywar i odwar. Jak możesz je wykorzystać dla zdrowia?

Swoja wiedzą podzieli się z nami Pani Agnieszka Marianna Malinowska ze Stowarzyszenia Żywa Przyszłość.

Wywar z nagietka

Do przygotowania wywaru z nagietka potrzebne będą:

Suszone płatki nagietka, wrzątek i garnek emaliowany

  • Łyżka suszonych płatków nagietka
  • Szklanka wrzątku
  • Zagotuj
  • Parz pod przykryciem 15 min
  • Przecedź

Możesz pić 1 szklankę 2-3%wywaru 3 razy dziennie.

Jest to dawka jednorazowa dla osoby dorosłej o wadze 70 kg w wieku produkcyjnym.

Kuracje ziołami jednorodnymi stosujemy kilka do kilkunastu dni maksymalnie 3 tygodnie zgodnie z zaleceniami.

Przed zażyciem należy sprawdzić interakcje z zażywany mi lekami oraz nadwrażliwości i alergie.

Stabilność ekstraktów wodnych określa się na 8 do 12 godzin

Odwar ze skrzypu

  • Dwie łyżki suszonego ziela ze skrzypu
  • Dwie szklanki wody o dowolnej temperaturze
  • ¼ szklanki kwaśnego soku na przykład z owoców pigwowca japońskiego, wiśni, malin lub porzeczki
  • Gotuj 20 minut pod przykryciem na małym ogniu
  • Parz około 30 minut pod przykryciem
  • Przecedzić

Pij 100 ml czyli około pół szklanki 5 razy dziennie.

Jest to dawka dobowa dla osoby dorosłej o wadze 70 kg w wieku produkcyjnym

Kuracje ziołami jednorodnymi stosujemy kilka do kilkunastu dni maksymalnie 3 tygodnie zgodnie z zaleceniami.

Przed zażyciem należy sprawdzić interakcje z zażywany mi lekami oraz nadwrażliwości i alergie.

Stabilność ekstraktów wodnych określa się na 8 do 12 godzin

Schłodzone w lodówce do temperatury poniżej 5 stopni mogą być przechowywane najwyżej 3 dni.

Ekstrakty wodne mogą być stabilizowane przez dodawanie alkoholu tłuszczu bądź octu. Obecnie stosuje się również odparowywanie wody i można kupić gotowe ekstrakty w kapsułkach.