Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Tależ z rosołem, po lewej stronie napis Smaki dzieciństwa.
gimnastyka
Rozrywka

Smaki dzieciństwa

20

sie

czwartek, godz. 10:00 - 11:00

Warszawa,

Centrum Aktywności Międzypokoleniowej

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Rosół i pomidorowa

Dziś w cyklu SMAKI DZIECIŃSTWA DZIELIMY SIĘ Z Państwem kolejnym wspomnieniem Pani Barbary (Dziękujemy Pani Basiu).

Wspomnienie dotyczy potraw, które znamy wszyscy, choć różnie je oceniamy…
Bohaterami dzisiejszego odcinka są bowiem ROSÓŁ I POMIDOROWA.

A oto wspomnienie Pani Basi.

BABCINA KUCHNIA
Królem niedzielnego obiadu najczęściej bywał u nas rosół. Gotowany tradycyjnie, to znaczy na sporym kawałku „wołowego- rosołowego” mięsa i dużej porcji prawdziwej kury, kupowanej na targu. No i oczywiście z całą włoszczyzną i obowiązkową włoską kapustą. Jadłyśmy ją później jako jarzynkę z rosołowym mięsem. A jaki był smak tej kapusty!!! Gotowała się wraz z rosołem, bardzo długo.

Właściwie trudno mówić o gotowaniu, bo garnek z rosołem stał na maleńkim ogniu i zawartość lekko mżyła drobnymi pęcherzykami pary. To nie był rosół, lecz kulinarny majstersztyk! Oczywiście, był podawany z własnoręcznie robionym makaronem. Wymagało to trochę pracy. Najpierw wyrabiało się ciasto, potem cienko wałkowało, suszyło i kroiło na wąziutkie, delikatne kluseczki. Taki był ten nasz tradycyjny niedzielny zestaw rosołowy.

Na drugi dzień, z tego co pozostało, babcia gotowała zupę pomidorową. Zupa była z dodatkiem śmietany i wczorajszym makaronem zrobionym do rosołu. Oczywiście, rosołu nie jadałyśmy każdej niedzieli, ale powtarzał się bardzo często.
A po nim, tradycyjnie, pojawiała się poniedziałkowa zupa pomidorowa.

Basia