W czerwcowym numerze #POKOLEŃ podjęliśmy temat treningów pamięci dla seniorów. Opisaliśmy praktyczne aspekty pamięci i mechanizmów zapamiętywania. Warto omówić także
Bardzo ważne jest właściwe odżywianie, które znacząco wpływa na działanie mózgu i ma ścisły związek między dostarczaniem organizmowi witamin i składników mineralnych a sprawnością umysłu. Oprócz oddziaływania na sylwetkę pokarmy uruchamiają mechanizmy wpływające na funkcje mózgu odpowiadające za intelekt. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Odgrywają one znaczącą rolę w procesach zapamiętywania i przypominania. Istotne w tym kontekście składniki to:
- glukoza – jej źródłem są węglowodany. Znajdują się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące razowej, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Dzięki procesowi trawienia sprzyjają optymalnemu spożytkowaniu cukru;
- kwasy omega-3 – ich źródłem są: ryby morskie (łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz). Wpływają na przyspieszenie przewodzenia impulsów oraz opóźnienie starzenia się neuronów;
- lecytyna – jej źródłem są m.in.: soja, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne. Stanowi źródło choliny, której niedobór prowadzi do ospałości, spadku zdolności zapamiętywania i demencji;
- witaminy z grupy B – ich źródłem są: soja, groch, fasola, pieczywo razowe, mięso indyka. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Osoby spożywające słodycze i alkohol potrzebują 2–3 razy więcej witaminy B3 niż wynosi norma;
- żelazo – jego źródłem są: mięso, orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, rodzynki. Jest nośnikiem tlenu. Niedobór żelaza upośledza zdolność rozumienia i uczenia się;
- magnez – odpowiada za produkcję enzymów współpracujących z witaminami z grupy B. Pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Chroni mózg przed wpływem metali ciężkich. Jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę;
- potas – jego źródłem są: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki. Poprawia dotlenienie mózgu.
W trakcie zakupów spożywczych warto poświęcić więcej czasu na analizę etykietek produktów.
Znajomość składników dostarczanych organizmowi ma istotne znaczenie nie tylko dla ciała, lecz także umysłu. Znane jest powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy. Dbając o jakość jedzenia, należy zachować czujność, gdy producent będzie zapewniał na opakowaniu o lekkości czy dietetyczności towaru, ponieważ są to informacje subiektywne. Nierzadko zdarza się, że zachwalane produkty mogą być szkodliwe. Warto pamiętać, że im mniej naturalny, a bardziej przetworzony jest dany pokarm, tym bardziej jest niezdrowy.
Analizując skład produktów żywnościowych, warto zasięgać informacji z różnych źródeł, a następnie je porównywać. Dla dociekliwych dobrą radą jest korzystanie z danych udostępnianych na stronach: Instytutu Żywności i Żywienia, Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki (zakładki dotyczące zasad żywienia, norm i wartości odżywczych) oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, a także Światowej Organizacji Zdrowia (zakładka „Health Topics”, a w niej „Nutrition”).
Kolejna ważna zasada to uważne obserwowanie reakcji własnego organizmu. Różne osoby mogą inaczej reagować na dostarczane produkty. W konsekwencji to, co jest korzystne dla jednego człowieka, może być szkodliwe dla drugiego.