DOMOWE PRZETWORY WEDŁUG PRZEPISU BABCI KRYSI
PRZYGOTOWANIE
  • Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  • Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody.
  • Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche.
TAJEMNICE DOBRYCH OGÓRKÓW KISZONYCH
1)Pamiętajmy o czystych słoikach i wieczkach (nie mogę być przerdzewiałe ani powyginane np. od otwierania nożem).
2)Ogórki powinny  być świeże i jędrne, najlepiej niezbyt duże i niepryskane.
3)Twarde ogórki kiszone uzyskamy dzięki włożeniu liści z wiśni.
4) Ogórki zalewane na gorąco pachną intensywnie i w smaku są kwaśniejsze. Natomiast zalewane zimną wodą są bardziej chrupiące.