Przejdź do treści
  • lipiec 2021
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
historiaobyczajewykład online
Wszyscy
Edukacja

Boza, czyli co pić zimą w Turcji | ONLINE

07

gru

poniedziałek, godz. 18:30 - 20:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
Centrum Interpretacji Zabytku https://ciz.muzeumwarszawy.pl/wydarzenia/boza-co-pic-w-turcji/ Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie InstagramStrona organizatora w serwisie YouTube

Boza, czyli co pić zimą w Turcji | ONLINE

Hacı Sadık Bey przybył do Stambułu w 1870 roku. Przez sześć lat produkował bozę z fermentowanej kaszy bulgur zanim otworzył własny lokal w dzielnicy Vefa. Ozdobiona kaflami z Izniku pijalnia, bo trudno przecież to miejsce nazwać kawiarnią, prędko zyskała popularność w mieście.

Na wykładzie poznamy historię najbardziej znanego zimowego napoju w Stambule, która zaczyna się na długo przed 1870 rokiem.

 

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy  Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem.

Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

Informacje o wydarzeniu online

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.

Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

Limit miejsc: 50

Kup bilet

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.