Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy na terenie obiektu lub w jego okolicy znajdują się miejsca parkingowe?Nie
- Czy korzystanie z parkingu jest odpłatne?Nie
- Czy zapewniono miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnością? (na terenie obiektu lub w strefie publicznej)Nie
Wejście
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku?Wejście główne
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?
- W jaki sposób można dostać się do wejścia?
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?2m
- Wysokość progu przy drzwiach10 cm
Toalety
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Nie
Dostępność wydarzenia
- W jaki sposób zapewniona zostanie dostępność wydarzenia?
- Czy organizator wydarzenia zapewnia asystenta?Nie
- Czy organizator wydarzenia zapewnia miskę z woda dla psa przewodnika/asystującego?Nie
- Czy w miejscu wydarzenia jest miejsce wyciszenia?Nie
- Czy organizator wydarzenia przygotował przedprzewodnik dla osób z autyzmem lub z niepełnosprawnością intelektualną?Nie
Boza, czyli co pić zimą w Turcji | ONLINE
gru
poniedziałek, godz. 18:30 - 20:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
Centrum Interpretacji Zabytku | https://ciz.muzeumwarszawy.pl/wydarzenia/boza-co-pic-w-turcji/ | Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie InstagramStrona organizatora w serwisie YouTube |
Boza, czyli co pić zimą w Turcji | ONLINE
Hacı Sadık Bey przybył do Stambułu w 1870 roku. Przez sześć lat produkował bozę z fermentowanej kaszy bulgur zanim otworzył własny lokal w dzielnicy Vefa. Ozdobiona kaflami z Izniku pijalnia, bo trudno przecież to miejsce nazwać kawiarnią, prędko zyskała popularność w mieście.
Na wykładzie poznamy historię najbardziej znanego zimowego napoju w Stambule, która zaczyna się na długo przed 1870 rokiem.
Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express
Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem.
Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Prowadzący: Bartek Kieżun
Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Informacje o wydarzeniu online
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.
Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.
Limit miejsc: 50
Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.