Przejdź do treści
  • luty 2021
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    12345678910111213141516171819202122232425262728

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
muzeumwykład online
Wszyscy
Edukacja

Kawa po turecku | ONLINE

23

lis

poniedziałek, godz. 18:30 - 20:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
Centrum Interpretacji Zabytku https://ciz.muzeumwarszawy.pl/wydarzenia/kawa-po-turecku/ Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie InstagramStrona organizatora w serwisie YouTube

Kawa po turecku | ONLINE

Legenda mówi, że to dzięki łakomstwu kóz ludzkość odkryła, że kawa o poranku każdego potrafi postawić na nogi. Rogate łakomczuchy miały się najeść ziaren prosto z krzaka i nie były w stanie usnąć.

To oczywiście tylko jedna z opowieści. Inna okrycie pobudzających własności kawy przypisuje marokańskiemu mistykowi Abul Hasan ash-Shadhili – zapraszam na opowieść o historii kawy i jej miejscu w kulinarnej historii.

 

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy  Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem.

Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

Informacje o wydarzeniu online

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.

Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

Limit miejsc: 50

Kup bilet

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.