Przejdź do treści
  • kwiecień 2024
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    12345678910111213141516171819202122232425262728293012345
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
grafika z napisem: Przetwory zielarskie, ocet z nasturcji
fitoterapiamaceratonlineprzetwory zielarskiezioła
Wszyscy
Edukacja

Przetwory Zielarskie – Ocet z nasturcji. Odcinek 3

09-23

gru

online,

CAM

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
Centrum Aktyności Międzypokoleniowej "Nowolipie" www.cam.waw.pl Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie InstagramStrona organizatora w serwisie YouTube

Przetwory Zielarskie – Ocet z nasturcji. Odcinek 3

Późna jesień, zima i wczesna wiosna, to czas w którym intensywnie korzystamy z zebranych przez nas ziół. W jaki sposób można to zrobić, tak aby przyniosły nam jak najlepsze korzyści możecie dowiedzieć się z naszej nowej serii o przetworach zielarskich. Zapraszamy!

Z filmiku dowiesz się jak przygotować ocet z nasturcji. Jak możesz go wykorzystać dla zdrowia?

Swoja wiedzą podzieli się z nami Pani Agnieszka Marianna Malinowska ze Stowarzyszenia Zielona Przyszłość.

Octy ziołowe -Acetum- Maceraty octowe – dawny sposób do wytrawiania ziół stosowany przez zielarzy przed alkoholem.
Obecnie stosowany głównie zewnętrznie.

 

 

Przepisy

Przepis na ocet:
1 szklanka rozdrobnionych kwiatów z nasturcji
2 szklanki octu winnego (lub jabłkowego, innego octu 3-5 %
Zalewamy kwiaty octem,
trzymamy w ciemnym miejscu 14 dni,
codziennie mieszając 1 raz, cedzimy.
Ocet zachowuje stabilność do 6miesiecy, przechowywany w lodówce nawet 1 rok.
Ocet używamy zewnętrznie do okładów w proporcji 1/10
Np. 100ml zalewamy 1 litrem wody ciepłej.
Okłady stosujemy do 20min.
Tonik do mycia twarzy
1 łyżka octu, zalewamy 1 szklanką wody przegotowanej wystudzonej .
Wewnętrznie ocet z nasturcji używamy jako dodatek do potraw np. 1łyżka octu do dressingu sałatkowego.