Przejdź do treści
  • kwiecień 2025
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    311234567891011121314151617181920212223242526272829301234
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
wykładzdrowiezioła
Wszyscy
Edukacja

Zioła znane i nieznane

20

wrz

środa, godz. 17:00 -

Warszawa,

Biblioteka "Przy Baleya", Baleya 9

Wstęp wolny

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Ochota m.st. Warszawy https://bpochota.waw.pl/ Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie InstagramStrona organizatora w serwisie YouTube

Zioła znane i nieznane

Rośliny mają wiele cennych właściwości wykorzystywanych przez człowieka, znanych naszym przodkom, a obecnie zapomnianym. Otaczają nas, uprawiane lub dziko rosnące, rodzime albo przybywające do nas z odległych krajów. Często mają bogate historie i tajemnice. Poznawanie ich pozwala nam wzbogacić przepisy kulinarne, wspierać zdrowie i urodę, zgodnie z tradycją lub współczesnymi sposobami. Warto o nich wiedzieć.

Wszystkich chętnych na poznanie tajemnic ziół zapraszamy 20 września (środa), godz. 17:00 do Biblioteki „Przy Baleya”, Baleya 9. Spotkanie poprowadzi Maria Kuzak.

Maria Kuzak od lat fascynuje się rozmaitością otaczających nas roślin, krzewów i drzew. Mają tak różnorodne cechy i możliwości zastosowania, nawet te najmniejsze, są zadziwiające.
Zbiera ciekawe historie i poznaje właściwości świata flory, które powszechnie są mało znane. Kolekcjonuje książki poświęcone roślinom, uprawie i zastosowaniu wspierającym zdrowie i pielęgnację urody.
Dzieli się posiadaną wiedzą o roślinach potocznie określanych jako zielsko lub chwasty, pokazuje jak wyglądają, co można z nimi zrobić i jak stosowano je by służyły pomocą ludziom.
Własności darów natury wykorzystuje praktycznie we własnej kuchni, wspierając swoje zdrowie. Służą także jako kosmetyki i pierwsza pomoc w zdrowotnych niedyspozycjach.
Część roślin na własne potrzeby zbiera samodzielnie, gdyż zapewnia to wysoką jakość przygotowywanych potraw i zapasów na cały rok, dając jednocześnie przyjemność kontaktu z przyrodą.
Zainteresowana prostymi sposobami utrzymywania dobrej kondycji korzysta ze spacerów po lesie i rekreacyjnego ruchu w plenerze podczas marszów Imprez na Orientację oraz zajęć Qigongu prozdrowotnego.
Na ekologicznej działce wprowadza rośliny stosowane w polskim zielarstwie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, poznając je w rzeczywistym kształcie, ich siłę życiową w przystosowaniu do upraw na Mazowszu.