Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy są miejsca parkingoweTAK
- Czy są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościąTAK
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku:Lorem Ipsum
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?Lorem Ipsum
- W jaki sposób można dostać się do wejścia:Lorem Ipsum
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?23 m
- Wysokość progu przy drzwiach *15 cm
- Inne Uwagi:Vestibulum commodo sapien non elit porttitor, vitae volutpat nibh mollis.
Toalety
- Czy na miejscu są Toalety?TAK
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Tak, ale dostęp do niej jest utrudniony
Dostępność wydarzenia
- Wydarzenie dostępne dla osób niesłyszących
- Pętla indukcyjna
- Przenośne (osobiste) systemy FM
- Język migowy
- Polskie napisy
- Napisy dla niesłyszących
- Wydarzenie dostępne dla osób niewidomych i niedowidzących
- Audiodeskrypcja
- Tyflografika, materiały do dotykania
- Wydarzenie dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową
- Dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową z asystentem
- Wydarzenia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną
- Wydarzenie dla osób ze spektrum autyzmu
- Wydarzenie dla dzieci
- Wydarzenie dla dorosłych
![Dwie połówki pomarańczy oraz napis: ZAM Mniam Mniam Porady dietetyczne.](https://cam.waw.pl/wp-content/uploads/2020/08/porady-dieetetyczne-odc-11-1024x536.jpg)
CAM… Mniam! Mniam! odc. 11
wrz
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl |
Witaminy
Witamy smakoszy i zwolenników zdrowego odżywiania się.
Dzień dobry w pierwszy wrześniowy poranek 😊 Tak jak pisaliśmy wcześniej, dziś p. Marzena Jastrzębska przygotowała dla Was kilka ważnych informacji na temat witamin.
Pamiętajcie, że z wiekiem wzrasta na nie zapotrzebowanie. Nasza Dietetyczka podkreśla, że szczególnie ważna dla organizmu po 60 roku życia jest witamina D – to dzięki niej zęby są mocne, a układ krążenia działa prawidłowo.
Niemniej ważne są witaminy z grupy B – wpływają na właściwie funkcjonowanie układu nerwowego, redukują napięcie, pomagają się odprężyć, poprawiają nastrój i dodają witalności.
Ważnym elementem jest wapń — ma wpływ na mocne kości i zęby. Zwykle Seniorzy dostarczają go za mało. Należy pamiętać, aby był obecny w codziennym menu.
Podobnie sytuacja wygląda z żelazem. Duża liczba Seniorów a w szczególności Seniorki cierpią na jego niedobory. Brak żelaza powoduje osłabienie i anemię.
W przypadku niewystarczającej ilości cynku możemy odczuwać spadek odporności oraz gorsze gojenie się ran.
Lekarze często zalecają osobom po 60 roku życia suplementację, w celu zapobiegania niedoborom cennych pierwiastków i witamin. Pamiętajmy, że witaminy zawarte w „tabletce„ nie są tak dobrze przyswajalne przez organizm, jak te, które dostarczymy z pożywieniem.
Pani Marzena przygotowała dla Was krótki poradnik, jakie produkty są źródłem niezbędnych witamin. 😊
GDZIE SZUKAĆ CENNYCH SKŁADNIKÓW?
Wapń — mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka, sery), przetwory rybne (sardynki, szprotki), jaja, pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, fasola, groch, soczewica, orzechy, kakao.
Cynk — mięso, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe pełnoziarniste, groch, fasola, jaja.
Magnez — warzywa liściaste, kiełki zbóż, otręby, produkty z pełnego przemiału, fasola, groch, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao, mięso, mleko.
Potas — groch, fasola, ziemniaki gotowane i pieczone, natka pietruszki, seler, marchew, pomidory, kapusta, banany, pieczywo razowe, kasza gryczana, mleko.
Żelazo — wątróbka, serce, ryby, drób, żółtko, otręby, szpinak, natka pietruszki, szczypior, szczaw, boćwina, buraki, brukselka, owoce suszone.
Witamina A — wątróbka, tłuste mleko, masło, ser, śmietana, żółtka jaj.
Witamina B6 – drożdże, groch ,fasola, soja, orzechy, mięso wieprzowe, mleko, jaja.
Witamina B2 – mleko i przetwory mleczne, jaja, produkty zbożowe gruboziarniste, wątróbka (każda), cielęcina.
Witamina B12 – wątróbka, mięso wołowe i królicze, mleko i przetwory mleczne, żółtko jaj, ryby morskie.
Witamina C— boćwina, brokuły, chrzan, kalafior, kapusta, papryka, natka pietruszki, pomidory, rzepa, koperek, szpinak, szczaw, agrest, kiwi, maliny, mandarynki, porzeczki, pomarańcza, truskawka, owoce dzikiej róży.
Witamina D — w produktach spożywczych jest jej niewiele. Źródło — masło, jaja, sery, mleko, wątróbka, grzyby (pieczarka). Ważne jest, aby w słoneczny dzień co najmniej 30 min. przebywać na słońcu.
Witamina E — oleje roślinne, produkty zbożowe gruboziarniste, natka pietruszki, szpinak, sałat
a, kukurydza, mleko i jego przetwory, żółtko jaj.
Kwas foliowy — warzywa liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki,) brokuły, owoce cytrusowe, wątróbka, sery żółte, kefir, groch, fasola.
W kolejnym poście p. Marzena przedstawi potrawy z duża ilością witamin 😊 ZAPRASZAMY!