Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
Dwie połówki pomarańczy oraz napis: ZAM Mniam Mniam Porady dietetyczne.
cukrydietaporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 11

01

wrz

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Witaminy

Witamy smakoszy i zwolenników zdrowego odżywiania się.

Dzień dobry w pierwszy wrześniowy poranek 😊 Tak jak pisaliśmy wcześniej, dziś p. Marzena Jastrzębska przygotowała dla Was kilka ważnych informacji na temat witamin.

Pamiętajcie, że z wiekiem wzrasta na nie zapotrzebowanie. Nasza Dietetyczka podkreśla, że szczególnie ważna dla organizmu po 60 roku życia jest witamina D – to dzięki niej zęby są mocne, a układ krążenia działa prawidłowo.

Niemniej ważne są witaminy z grupy B – wpływają na właściwie funkcjonowanie układu nerwowego, redukują napięcie, pomagają się odprężyć, poprawiają nastrój i dodają witalności.

Ważnym elementem jest wapń — ma wpływ na mocne kości i zęby. Zwykle Seniorzy dostarczają go za mało. Należy pamiętać, aby był obecny w codziennym menu.
Podobnie sytuacja wygląda z żelazem. Duża liczba Seniorów a w szczególności Seniorki cierpią na jego niedobory. Brak żelaza powoduje osłabienie i anemię.

W przypadku niewystarczającej ilości cynku możemy odczuwać spadek odporności oraz gorsze gojenie się ran.
Lekarze często zalecają osobom po 60 roku życia suplementację, w celu zapobiegania niedoborom cennych pierwiastków i witamin. Pamiętajmy, że witaminy zawarte w „tabletce„ nie są tak dobrze przyswajalne przez organizm, jak te, które dostarczymy z pożywieniem.

Pani Marzena przygotowała dla Was krótki poradnik, jakie produkty są źródłem niezbędnych witamin. 😊

GDZIE SZUKAĆ CENNYCH SKŁADNIKÓW?
Wapń — mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka, sery), przetwory rybne (sardynki, szprotki), jaja, pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, fasola, groch, soczewica, orzechy, kakao.
Cynk — mięso, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe pełnoziarniste, groch, fasola, jaja.
Magnez — warzywa liściaste, kiełki zbóż, otręby, produkty z pełnego przemiału, fasola, groch, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao, mięso, mleko.
Potas — groch, fasola, ziemniaki gotowane i pieczone, natka pietruszki, seler, marchew, pomidory, kapusta, banany, pieczywo razowe, kasza gryczana, mleko.
Żelazo — wątróbka, serce, ryby, drób, żółtko, otręby, szpinak, natka pietruszki, szczypior, szczaw, boćwina, buraki, brukselka, owoce suszone.

Witamina A — wątróbka, tłuste mleko, masło, ser, śmietana, żółtka jaj.
Witamina B6 – drożdże, groch ,fasola, soja, orzechy, mięso wieprzowe, mleko, jaja.
Witamina B2 – mleko i przetwory mleczne, jaja, produkty zbożowe gruboziarniste, wątróbka (każda), cielęcina.
Witamina B12 – wątróbka, mięso wołowe i królicze, mleko i przetwory mleczne, żółtko jaj, ryby morskie.
Witamina C— boćwina, brokuły, chrzan, kalafior, kapusta, papryka, natka pietruszki, pomidory, rzepa, koperek, szpinak, szczaw, agrest, kiwi, maliny, mandarynki, porzeczki, pomarańcza, truskawka, owoce dzikiej róży.
Witamina D — w produktach spożywczych jest jej niewiele. Źródło — masło, jaja, sery, mleko, wątróbka, grzyby (pieczarka). Ważne jest, aby w słoneczny dzień co najmniej 30 min. przebywać na słońcu.
Witamina E — oleje roślinne, produkty zbożowe gruboziarniste, natka pietruszki, szpinak, sałat
a, kukurydza, mleko i jego przetwory, żółtko jaj.
Kwas foliowy — warzywa liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki,) brokuły, owoce cytrusowe, wątróbka, sery żółte, kefir, groch, fasola.

W kolejnym poście p. Marzena przedstawi potrawy z duża ilością witamin 😊 ZAPRASZAMY!