Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy są miejsca parkingoweTAK
- Czy są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościąTAK
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku:Lorem Ipsum
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?Lorem Ipsum
- W jaki sposób można dostać się do wejścia:Lorem Ipsum
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?23 m
- Wysokość progu przy drzwiach *15 cm
- Inne Uwagi:Vestibulum commodo sapien non elit porttitor, vitae volutpat nibh mollis.
Toalety
- Czy na miejscu są Toalety?TAK
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Tak, ale dostęp do niej jest utrudniony
Dostępność wydarzenia
- Wydarzenie dostępne dla osób niesłyszących
- Pętla indukcyjna
- Przenośne (osobiste) systemy FM
- Język migowy
- Polskie napisy
- Napisy dla niesłyszących
- Wydarzenie dostępne dla osób niewidomych i niedowidzących
- Audiodeskrypcja
- Tyflografika, materiały do dotykania
- Wydarzenie dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową
- Dostępne dla osób z niepełnosprawnością ruchową z asystentem
- Wydarzenia dla osób z niepełnosprawnością intelektualną
- Wydarzenie dla osób ze spektrum autyzmu
- Wydarzenie dla dzieci
- Wydarzenie dla dorosłych

CAM… Mniam! Mniam! odc. 4
lip
wtorek, godz. 08:00 - 09:00
Warszawa,
online
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
CAM Nowolipie | www.cam.waw.pl |
Wazywa i owoce
Serdecznie witamy naszych zwolenników zdrowego odżywiania.
Dla przypomnienia: w ostatnich postach nasza dietetyczka p. Marzena opowiadała o tym, jak ważne jest picie ośmiu szklanek płynów dzienne, spożywanie odpowiedniej ilości kalorii oraz dlaczego należy jeść produkty zbożowe.
Dziś kilka słów nt. warzyw i owoców.
Nasza dietetyczka zachęca, aby warzywa i owoce spożywać jak najczęściej i w jak największej ilości. Co najmniej 400 g dziennie, najlepiej w 5 porcjach, czyli do każdego posiłku (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Jedną porcję może stanowić szklanka wyciśniętego soku z owocu np. jabłka. Pamiętajmy, że te 400 g to minimum, im więcej zjemy, tym otrzymamy większe korzyści dla zdrowia.
Żaden owoc czy warzywo nie dostarczy nam zestawu wszystkich wartościowych składników odżywczych, dlatego ważne jest, aby jeść możliwie często różnorodne warzywa i owoce. Pani Marzena podkreśla, że szczególnie wartościowe jest spożywanie owoców i warzyw o różnych kolorach. Dlatego warto spróbować ciemnozielonych warzyw liściastych, żywo czerwonych, żółtych czy pomarańczowych warzyw i owoców. Różne kolory podnoszą walory estetyczne naszych posiłków, na talerzu jest barwnie i smacznie!!!
A wiecie, jaki jest najlepszy owoc dla osoby po 60 roku życia?…..jest to jabłko, które:
- wzmacnia układ krążenia, układ nerwowy, poprawia pracę wątroby, działa moczopędnie (likwiduje obrzęki),
- odkwasza organizm, zawiera dużo potasu i żelaza,
- dostarcza niewiele kalorii,
- mus z gotowanego jabłka pomaga leczyć biegunkę i chorobę wrzodową,
- herbatka ze skórek likwiduje stany zapalne jamy ustnej.
Pani Marzena zachęca do spożywania:
- zielonych roślin liściastych np.: sałata, szpinak, boćwina,
- roślin kapustowatych: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka,
- cytrusów, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i zawałów serca oraz nowotworów.
Warzywa i owoce zawierają błonnik, który nie jest trawiony, dzięki czemu zapobiega zaparciom, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Warzywa i owoce są wyjątkowo cenne dla organizmu, ponieważ dostarczają nam witamin i minerałów, na których zapotrzebowanie wzrasta po ukończeniu 60 roku życia. Szczególnie ważna jest: witamina A, B, C, E, potas magnez oraz żelazo. Przedstawiamy Wam listę warzyw i owoców, które są źródłem minerałów niezbędnych dla osób po 60 roku życia.
WITAMINA A
ŹRÓDŁO:
Mango, marchewka, sałata, dynia;
WITAMINA B
ŹRÓDŁO:
Kalafior, kapusta pekińska, czerwona papryka, jarmuż;
WITAMINA C
ŹRÓDŁO:
Świeże owoce — czarna porzeczka, truskawka, poziomka, kiwi, owoce dzikiej róży, pomarańcza;
Świeże warzywa-natka pietruszki, szczypiorek, brokuły, kapusta, brukselka, czerwona papryka, cukinia, kiszona kapusta, kiszony ogórek;
Szpinak, sałata, natka pietruszki, orzechy włoskie i laskowe;
Pomidor, kapusta, szpinak, ziemniaki, marchewka, natka pietruszki, dynia, śliwki, porzeczki;
ŹRÓDŁO:
Kakao, banany, orzechy, nasiona słonecznika, migdały;
ŹRÓDŁO:
Szparagi, botwina, szpinak, natka pietruszki, buraki, brukselka.