Przejdź do treści
  • październik 2020
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    282930123456789101112131415161718192021222324252627282930311

Szukaj wydarzeń w CAM

Termin

Kategorie wydarzeń

Znaleziono
dietamięsoporady dietetyczne
Zdrowie

CAM… Mniam! Mniam! odc. 6

28

lip

wtorek, godz. 08:00 - 09:00

Warszawa,

online

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM Nowolipiewww.cam.waw.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Drodzy zwolennicy zdrowego żywienia, dziś nasza dietetyczka p. Marzena Jastrzębska opowie nam o produktach pochodzenia zwierzęcego.
Pamiętajmy, że osoby starsze nie potrzebują już tyle białka dla prawidłowego wzrostu i rozwoju co dzieci. Jednak w dalszym ciągu powinien on być istotnym elementem codziennej diety.
Pani Marzena podkreśla, że białko pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, wpływa na powstawanie enzymów trawiennych. Jest również niezbędne do prawidłowej budowy mięśni oraz kości. Seniorzy, którzy spożywają nieodpowiednią ilość białka lub białko złej jakości, mogą mieć problemy z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności.
W planowaniu posiłków bardzo ważne jest, aby ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego. Jeśli decydujemy się na jedzenie mięsa, powinniśmy wybierać chude gatunki, najlepiej:
  • drobiowe (indyk, kurczak)
  • w mniejszych ilościach chude mięso czerwone (wołowe, wieprzowe).
Dla przykładu pierś z indyka (bez skóry), jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem Wit.B6 i B12 oraz cynku, selenu, niacyny. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej cholesterolu niż w innych mięsach. Poniżej przedstawiamy przepis na wykorzystanie indyczego mięsa:
MIĘSNE KULKI INDYCZE
SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • ½ szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1 jajo
  • 2 cebulki
  • 1 łyżka musztardy
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z siemieniem i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. W garnku gotujemy wodę. Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy 10 min. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką .
SMACZNEGO!
W związku z faktem, że wielu Seniorów ma problem z wysokim cholesterolem, miażdżycą i chorobami serca – ważne jest, by wybierać produkty mięsne z niską zawartością tłuszczu, np.:
  • polędwicę,
  • schab,
  • szynkę.
Istotny jest również sposób przyrządzania – należy zastąpić potrawy smażone zdrowszymi sposobami obróbki termicznej jak:
  • gotowanie,
  • duszenie,
  • pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Nasza Dietetyczka podkreśla, że najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem jest przygotowanie posiłku w domu. Jeśli zastąpimy np. schab pieczony zakupiony w sklepie przygotowanym w domu (upieczony w folii) z ulubionymi przyprawami, majerankiem, oregano, tymiankiem bez dodatku środków chemicznych uzyskamy zdrowy, smaczny produkt, który może być wykorzystany na śniadanie, kolację lub jako porcja mięsa do obiadu.

Dla osób, które mają trudność z gryzieniem, Pani Marzena poleca miękkie dania mięsne, np. przyrządzone na bazie mięsa mielonego pulpety,

  • pieczeń rzymska,
  • klopsy,
  • spaghetti.
Osoby starsze miewają też osłabione poczucie smaku, potrawy warto więc przygotowywać z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół – np. bazylia, tymianek czy estragon.
Sprawdzonym zamiennikiem mięsa są rośliny strączkowe, które również są bogate w białko. Warto 1-2 razy w tygodniu zjeść zamiast dania mięsnego potrawę przygotowaną z:
  • grochu,
  • fasoli,
  • soczewicy
  • soi.
Zachęcamy naszych Seniorów i Seniorki do poszerzenia wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i rozważenie możliwości rezygnacji w produktów zwierzęcych.
Pani Marzena przypomina, że w żywieniu Seniora/Seniorki nie może zabraknąć jaj. Pamiętajmy, że żółtko zawiera dużo cholesterolu, dlatego powinniśmy jeść nie więcej niż 2-3 jajka tygodniowo. Białko jaja możemy jeść bez ograniczeń. Jaja są również dobrym zamiennikiem mięsa, zawierają wiele witamin i składników mineralnych oraz luteiny (barwnik zawarty w żółtku), który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Dla osób po 60 życia roku szczególnie korzystne jest rybie mięso. Ryby powinny być spożywane minimum dwa razy w tygodniu (po 200 g). Ryby dostarczają:
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na wzrost dobrego cholesterolu HDL,
  • chronią organizm przed miażdżycą, a tym samym zawałem serca czy udarem,
  • zmniejszają krzepliwość krwi.
Dla przykładu przedstawiamy przepis z wykorzystaniem śledzia.
ŚLEDZIE W SOSIE KOLENDROWO-CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI:
  • 6 filetów śledzia
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku,1 łyżeczka papryki mielonej
  • ½ łyżeczka mielonego kminu
  • sok z ½ cytryny,4 łyżki oliwy, sól
WYKONANIE:
Robimy sos: miksujemy czosnek z papryką, kminem, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy do smaku. Dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy półmisek do zapiekania folią aluminiową Smarujemy oliwą folię. Rozkładamy filety, skórą do dołu. Smarujemy je sosem. Posypujemy kminem i odkładamy na godzinkę. Pieczemy w 220 C przez 5 min. SMACZNEGO
Jedzenie ryb przedłuża życie. Eskimosi, którzy głównie żywią się rybami, nie cierpią na dolegliwości związane z układem krążenia i nie chorują na serce. Pamiętajmy, żeby nie była to ryba smażona, lecz pieczona w folii lub gotowana z warzywami.
W kolejnym poście Pani Marzena opowie o tłuszczach.