Przejdź do treści
  • maj 2024
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    29301234567891011121314151617181920212223242526272829303112
  • Kliknij aby przejść do informacji o CAM w Języku łatwym do Czytania
  • Kliknij aby przejść do podstrony z materiałami video
  • Kliknij aby przejść do kanału na facebooku
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na Instagramie
  • Kliknij aby przejść do naszego kanału na YT

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
Pomidory w białej miseczce.
Wszyscy
Kultura

Smaki dzieciństwa

01

paź

czwartek, godz. 10:00 - 23:00

Warszawa,

Centrum Aktywności Międzypokoleniowej

Wstęp wolny

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
CAM www CAM Nowolipie

Sałatka pomidorowa i mizeria

Dzisiaj, kiedy zaczyna się jesień, chcemy przypomnieć dwie sałatki, które kojarzą nam się z mijającym już latem. Tak na „do widzenia, wracaj za rok”!

Po raz kolejny przedstawiamy Państwu wspomnienie Pani Barbary:
„… Smak niektórych potraw zapamiętałam chyba na zawsze. Babcina mizeria. Ta dopiero miała wyjątkowy smak. Niby taka jak u innych, a jednak… Nie było w niej nic specjalnego, ot typowe składniki: dobra śmietana (kupowana na wagę do słoiczka), cytryna, pieprz, sól, cukier, koperek.
To wszystko, a jednak smak był niepowszedni… czy miała jakiś tajemniczy składnik, o którym nie wiedziałam? Również sałatka pomidorowa zrobiona przez Babcię miała niepowtarzalny smak. Wszyscy się dziwili, co w niej jest takiego? A to tylko zwykły cukier, którym delikatnie dosładzała pomidory. Lecz to była jej skrzętnie skrywana tajemnica…”
A wy, macie swoje „magiczne przyprawy”, dzięki którym pozornie zwykłe sałatki stają się wyjątkowe i niepowtarzalne?