Przejdź do treści
  • styczeń 2021
    PonWtoŚroCzwPiąSobNie
    2829303112345678910111213141516171819202122232425262728293031

Szukaj wydarzeń w Warszawie

Termin

Kategorie wydarzeń

Bilety

  • Zakres cen
Znaleziono
historia sztukikulturasztukawykład online
Wszyscy
Kultura

Wokół stołu: jedzenie i trunki | wykład online

20

sty

środa, godz. 19:00 - 20:15

Warszawa,

online

Bilet: 27 zł

OrganizatorStrona organizatoraZnajdź go na:
Fundacja Art Transferwww.arttransfer.plStrona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram

Wokół stołu: jedzenie i trunki | wykład online

Zapraszamy na wykład online “Wokół stołu: jedzenie i trunki”

Spotkanie poprowadzą Magdalena Kąkolewska i Ewa Szachowska, historyczki sztuki i edukatorki.

Termin: środa, 20 stycznia 2021, godz. 19:00

Bilety: www.arttransfer.pl/zgloszenia

Wykład online odbywa się na platformie Zoom. Prosimy o wcześniejsze zainstalowanie stosownego programu https://zoom.us/

Chleb, podobnie jak stojące obok w kieliszku wino, nawiązuje do zmysłu smaku. „Martwa natura”  Lubin Baugin’a wyobraża przyjemności zmysłowe, ale w rzeczywistości jest alegorią pięciu zmysłów, zawierającą ukryte potępienie fałszywych i ulotnych wartości. Placki leżące na dachu  w „Przysłowiach flamandzkich” Pietera Bruegela Starszego  są odwołaniem do porzekadła „Dach jest pokryty plackami”, czyli panuje obfitość i marnotrawstwo.  Odkryjemy obfitość stołów i „posmakujemy” jagnięciny Francisco Goya („Martwa natura z głową jagnięcia”), pasztetów  Pietera Claesza („Martwa natura z pasztetem z indyka”), wspaniałych ryb Jean-Baptiste Simeon Chardin’a („Martwa natura, 1728) czy Eduarda Maneta („Martwa natura z karpiem i ostrygami”). Czy wiecie, że sałata niosła za sobą znaczenie pokuty, miłosierdzia i zdrowia? Dlatego często występowała w przedstawieniach Wieczerzy Pańskich zarówno w malarstwie włoskim, jak i północnoeuropejskim. Bogate lub skromnie zastawione malarskie stoły odkryją nam nie tylko kunszt artystyczny wielkich malarzy, ale też bogatą symbolikę potraw.