Dostępność wydarzenia
Okno dialogowe zawierające informacje o dostępności wydarzenia.
Dostępność
Miejsca parkingowe
- Czy na terenie obiektu lub w jego okolicy znajdują się miejsca parkingowe?Nie
- Czy korzystanie z parkingu jest odpłatne?Nie
- Czy zapewniono miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnością? (na terenie obiektu lub w strefie publicznej)Nie
Wejście
- Gdzie znajduje się wejście dostępne dla osób poruszających się na wózku?Wejście główne
- W jaki sposób osoba poruszająca się na wózku może dostać się do budynku?
- W jaki sposób można dostać się do wejścia?
- Jaka jest szerokość drzwi wejściowych?2m
- Wysokość progu przy drzwiach10 cm
Toalety
- Czy zapewniono toaletę dla osób z niepełnosprawnością?Nie
Dostępność wydarzenia
- W jaki sposób zapewniona zostanie dostępność wydarzenia?
- Czy organizator wydarzenia zapewnia asystenta?Nie
- Czy organizator wydarzenia zapewnia miskę z woda dla psa przewodnika/asystującego?Nie
- Czy w miejscu wydarzenia jest miejsce wyciszenia?Nie
- Czy organizator wydarzenia przygotował przedprzewodnik dla osób z autyzmem lub z niepełnosprawnością intelektualną?Nie
Wokół stołu: jedzenie i trunki | wykład online
sty
środa, godz. 19:00 - 20:15
Warszawa,
online
Bilet: 27 zł
Zapisy na wydarzenie
Okno dialogowe z informacjami niezbędnymi do zapisania się na wydarzenie.
Zapisz się na wydarzenie
Organizator | Strona organizatora | Znajdź go na: |
Fundacja Art Transfer | www.arttransfer.pl | Strona organizatora w serwisie FacebookStrona organizatora w serwisie Instagram |
Wokół stołu: jedzenie i trunki | wykład online
Zapraszamy na wykład online „Wokół stołu: jedzenie i trunki”
Spotkanie poprowadzą Magdalena Kąkolewska i Ewa Szachowska, historyczki sztuki i edukatorki.
Termin: środa, 20 stycznia 2021, godz. 19:00
Bilety: www.arttransfer.pl/zgloszenia
Wykład online odbywa się na platformie Zoom. Prosimy o wcześniejsze zainstalowanie stosownego programu https://zoom.us/
Chleb, podobnie jak stojące obok w kieliszku wino, nawiązuje do zmysłu smaku. „Martwa natura” Lubin Baugin’a wyobraża przyjemności zmysłowe, ale w rzeczywistości jest alegorią pięciu zmysłów, zawierającą ukryte potępienie fałszywych i ulotnych wartości. Placki leżące na dachu w „Przysłowiach flamandzkich” Pietera Bruegela Starszego są odwołaniem do porzekadła „Dach jest pokryty plackami”, czyli panuje obfitość i marnotrawstwo. Odkryjemy obfitość stołów i „posmakujemy” jagnięciny Francisco Goya („Martwa natura z głową jagnięcia”), pasztetów Pietera Claesza („Martwa natura z pasztetem z indyka”), wspaniałych ryb Jean-Baptiste Simeon Chardin’a („Martwa natura, 1728) czy Eduarda Maneta („Martwa natura z karpiem i ostrygami”). Czy wiecie, że sałata niosła za sobą znaczenie pokuty, miłosierdzia i zdrowia? Dlatego często występowała w przedstawieniach Wieczerzy Pańskich zarówno w malarstwie włoskim, jak i północnoeuropejskim. Bogate lub skromnie zastawione malarskie stoły odkryją nam nie tylko kunszt artystyczny wielkich malarzy, ale też bogatą symbolikę potraw.